Magazin naturist, produse naturiste, gluten free, Laptisor de matca pur

Laptisorul de matca prin prisma medicinei moderne

Laptisorul de matca prin prisma medicinei moderne

Laptisorul de matca prin prisma medicinei moderne

 

 

Chiar daca nu este o descoperire recenta, dimpotriva, este utilizat din vremuri stravechi, laptisorul de matca este si azi tratat ca un produs minune, un compus revolutionar din punct de vedere al medicinei naturiste. Insa, medicina moderna nu are o opinie clara si unanima din punct de vedere al efectelor medicale ale laptisorului de matca. Totusi tendintele sunt in special pozitive, de acceptare si foarte putin negative sau de respingere. O parte destul de mare a oamenilor de stiinta si a medicilor se situeaza in zona atitudinii neutre fata de acest produs natural, cauza fiind in special concluzia general acceptata ca in momentul de fata laptisorul de matca si efectele sale asupra sanatatii sunt insuficient studiate. O cautare rapida, dar incompleta,  prin bazele de date accesibile online arata ca intra-adevar nu s-a efectuat nici un studiu de clasa A, adica un studiu atotcuprinzator, o cercetare clinica robusta, realizata pe un numar suficient de subiecti, un timp suficient de indelungat si cu mijloacele stiintifice si tehnice cele mai adecvate. Exista insa nenumarate studii medicale si stintifice realizate cu mijloace performante si pe un numar de subiecti relevant ale caror rezultate pot fi fara retinere luate in seama, ele fiind opera unor cercetatori sau centre de cercetare de prestigiu din intreaga lume.

 

Dar ce este laptisorul de matca? Daca ar fi sa facem o paralela intre albine si oameni am putea afirma ca este laptele matern al albinelor. In afara insa de faptul ca laptisorul de matca este intr-adevar hrana larvelor de albine, diferentele sunt destul de mari. In primul rand acest prods nu se numeste asa pentru ca e produs de matca, de regina albinelor, ci pentru ca este consumat de catre aceasta de-a lungul intregii ei vieti. Laptisorul de matca este produs de catre albinele tinere care au in permanenta grija de matca, prin intermediul glandelor salivare si are o culoare alb, uneori spre galbui si o consistenta usor gelatinoasa. Laptisorul de matca este un adevarat cocktail nutritiv care contine sute de componente dintre care enumeram doar cateva, mai importante cantitativ, toate fiind relevate in urma studiilor minutioase de laborator:

  • Lipide (acizi grasi, fenoli, ceruri, steroizi, fosfolipide etc.)
  • Acizi grasi dietetici precum acidul 10-hydroxy-2-decanoic (10-HAD, un acid gras prezent exclusiv  in componenta laptisorului de matca), acidul gluconic, acidul 10-hydroxydecanoic
  • Peptide si aminoacizi cu efect antioxidant si mimetice ale insulinei
  • Proteina 57-kDa, cunoscuta si ca Royalctina, responsabila pentru transformarea albinei tinere in matca
  • Carbohidrati, in majoritate zaharuri de tip, fructoza, glucoza, monozaharide, oligozaharide etc.
  • Saruri minerale ce au in compozitie calciu, cupru, fier, galiu, potasiu, litiu, magneziu, zinc, seleniu, strontium si altele.
  • Acetilcolina
  • Adenozin trifosfat si cataboliti
  • Testosteron (in varianta naturala, nu mimetica).

 

Nu ne propunem sa intram profund in analiza laptisorului de matca din punct de vedere stiintific. Vom pune totusi in lumina cateva din rezultatele stiintifice cele mai semnificative, mai ales din punct de vedere medical, prezentand studiile specifice referitoare la diferite efecte asupra organismului. Aceste studii vin ca argument stintiific in completarea nenumaratelor marturii empirice ale celor care au folosit cu succes de-a lungul timpului laptisorul de matca pentru tratarea diferitelor afectiuni.

 

Longevitate, viata mai lunga: Un studiu efectuat asupra nematozilor (viermi lungi, rotunzi), organisme folosite de regula in studiul longevitatii datorita ciclului de viata relativ scurt, au demonstrat ca folosirea laptisorului de matca poate duce la prelungirea vietii cu aproximativ 8-10%.

 

Efecte neurologice si efecte asupra creierului: studii efectuate timp de 6 luni asupra unui grup de persoane cu varste cuprinse intre 42 si 83 de ani releva faptul ca utilizarea laptisorului de matca are ca efect o imbunatatire remarcabila a sanatatii mentale.

 

Efecte asupra diabetului:

  • folosirea laptisorului de matca intr-un studiu clinic de 6 luni asupra unui grup de persoane sanatoase a aratat ca acesta previne cresterea nivelului de zahar in sange in comparatie un alt grup martor la care, cu un regim alimentar asemanator, s-a observat cresterea nivelului glucidelor in sange. In schimb nu s-au observat efecte semnificative in ceea ce priveste reglarea nivelului de insulina.
  • O alta serie de studii efectuate asupra ulcerului diabetic la picior a demonstrat ca aplicarea unei solutii cu concentratie de 5% laptisor de matca a dus la vindecarea totala la 7 din 8 cazuri studiate clinic, intr-o perioada de aproximativ 3 luni. In cel de al 8-lea caz s-a observat o vindecare in proportie de 40% in lungime, 32% in latime si 28% in adancime.

 

Efecte asupra sistemului cardiovascular: un studiu efectuat pe 15 persoane sanatoase, din care 7 au fost tratate cu laptisor de matca, a indicat o scadere cu 6% a trigliceridelor si cu 11% a lipoproteinelor cu densitate joasa (LDL-C). Rezultate pozitive in ceea ce priveste nivelul trigliceridelor si al lipoproteinelor dar si altor grasimi (in cazul utilizarii laptisorului de matca in combinatie si cu alte produse apicole precum polenul) in sange au fost evidentiate in cadrul unor studii asupra femeilor aflate in perioada post-menopauzala sau la persoane obeze cu hipercolesterolemie. Alte studii clinice efectuate pana in 1995 au arata o scadere de pana la 20% a nivelului de colesterol in sange in cazul folosirii laptisorului de matca timp de 3-5 saptamani. Alte studii relevante arata de asemena scaderi de pana la 15% a nivelului lipidelor. O privire de ansamblu asupra catorva din studiile identificate online arata cu certitudine ca acestea confirma scaderea semnificativa a nivelului de colesterol in sange ca efect al tratamentului cu laptisor de matca.

 

Efecte asupra sistemului endocrin si asupra secretiei de hormoni:

  • Testosteronul: laptisorul de matca contine testosteron, insa cantitatea nu este semnificativa in sensul in care ar putea avea efect asupra cresterii masei musculare. Teste efectuate pe sobolani in laborator, au arata insa ca administrat intr-o anumita doza, testosteronul continut in laptisorul de matca duce la imbunatatirea fertilitatii si la stimularea secretiei naturale de testosteron. Studii efectuate asupra barbatilor infertili pe o perioada de 3 luni au arata o crestere de pana la 22% a nivelului de testosteron. Concluzia trasa pana acum in ceea ce priveste tratarea infertilitatii este ca studiile sunt promitatoare, insa trebuie efectuate mult mai multe teste clinice pe oameni mai ales pentru a stabilii dozele optime.
  • Estrogenul: si in acest caz studiile clinice sunt limitate, dar s-a arata totusi pe teste efectuate asupra sobolanilor ca in doze mai mari laptisorul de matca stimuleaza secretia de estrogen insa in doze mai mici (1/4 din doza intiala) efectele devin insesizabile. Studii efectuate asupra femeilor la menopauza arata de asemenea o crestere nivelului de estrogen, in comparatie cu femeile mai tinere, la care aceasi doza de laptisor de matca nu are efectecte sesizabile.
  • Hormoni luteinizanti: un studiu efectuat asupra unui grup de barbati infertili a aratat o crestere de pana la 20% a nivelului de hormoni luteinizanti, fata de o scadere cu 5% observat pe un alt grup de control, care nu a consumat laptisor de matca. Testele efectuate asupra sobolanilor au arata insa ca o cantitate prea mare de laptisor de matca poate induce blocarea secretiei acestor hormoni.
  • Hormonul foliculostimulant, prolactina, hormoni tiroidieni: studiile pe sobolani efectuate in cazul acestor hormoni nu au aratat efecte semnificative din punct de vedere statistic. Singurul efect sesizabil in toate cele trei cazuri este blocarea secretiei in poerioada in care se administreaza doze mai ridicate, cu specificarea ca secretia isi reia cursul normal la maxim doua saptamani dupa aplicarea tratamentului.

 

Efecte asupra fertilitatii:

  • Spermatozoizii - in doze mici de pana la 100mg pe zi administrarea de laptisor de matca la barbatii infertili nu a aratat o crestere semnificativa a numarului de spermatozoizi. Rezultate remarcabile, constand in cresteri de pana la peste 30%, au aparut insa in ceea ce priveste motilitatea spermatozoizilor. S-a aratat de asemenea ca laptisorul de matca reduce riscul oxidarii spermei, oxidare indusa de peroxidul de hidrogen.
  • Libidoul – acelasi test efectuat la barbati infertili a arata o crestere sesizabila a dorintei sexuale.
  • Organe sexuale – un studiu histologic asupra hamsterilor a aratat o degradarea functiilor organelor sexuale datorate imbatranirii. Administrarea de laptisor de matca in doze mici de pana la 500mcg/g reduce oxidarea lipidelor in tesuturile testiculare si in consecinta a dus la cresterea sanatatii tuburilor semisferice seminifere, responsabile de secretia de spermatozoizi.

 

In articolul urmator vom revenii cu efectele laptisorului de matca in cazul inflamatiilor, a stimularii sistemului imunitar, a proceselor dermatologice si a influentei asupra oxidarii la nivel celular. De asemenea vom prezenta si rezultatele unor studii asupra efectelor asupra bolilor pulmonare, a astmului si a alergiilor.

www.laptisor.com